35.000 toeschouwers voor tweede ommegang in Hasselt [fotoreportage]

De Virga Jessefeesten in Hasselt beleefde gisteren de tweede ommegangsdag. Ruim 35.000 zagen het indrukwekkende verhaal van Maria Virga Jesse.
19/08/2024 - 15:03

Het ideale weer, niet te warm met af en toe de zon die doorbrak. Opnieuw trokken de acht groepen met 1.500 deelnemers door de centrumstraten om een eigentijds verhaal te brengen over de Virga Jesse. Net als bij de eerste ommegang werd het stil toen de ommegang voorbijtrok. De gesprekken achteraf waren warm door de vreugdevolle ervaring. 

Ook nu weer mocht Patrick Hoogmartens, bisschop van Hasselt, talrijke bisschoppen uit binnen- en buitenland verwelkomen. Zij stapten biddend mee achter het Virga Jessebeeld. Onder hen kardinaal Jozef De Kesel, Lode Aerts, bisschop van Brugge, de Antwerpse bisschop Johan Bonny, de Luxemburgse bisschop Leo Wagener, de Nederlandse bisschoppen Frans Wiertz en Theo Hoogenboom en aartsbisschop Youssef Matta van het Hasseltse zusterbisdom Galilea.

Kleine wijziging

De ommegang zelf had een kleine regiewijziging. Het beeld werd nu op een wagen geplaatst, waardoor het beter zichtbaar was voor de toeschouwer. Het werd gecombineerd met een replica van de Madonna de Mare Nostrum, Mantel der Liefde van kunstenaar Hansa Versteeg. Een moderne madonna, waar madonna en kind niet in een blauw fluweek, maar wel in een goudkleurig beschermfolie gewikkeld is. Een beeld dat we al te veel op televisie gezien hebben bij vluchtelingen. Traditie en alledaagse realiteit worden zo verbonden in de Virga Jesse.

Het beeld werd nu op een wagen geplaatst, waardoor het beter zichtbaar was voor de toeschouwers. 

Voorzitter Luc Smeets blikt tevreden terug: ‘We hebben een tweede schitterende ommegang gehad, waarbij we samen echt en (h)echt met onze Virga Jesse door de straten van Hasselt trokken. Diverse generaties deelnemers brachten een pakkende getuigenis met zang, dans, muziek en woord. Het is ook bemoedigend dat zoveel toeschouwers de ommegang bijgewoond hebben en geregeld de duimen in de lucht staken. Het is een florerende editie die door de Hasseltse gemeenschap en vele verenigingen bij de tijd is gebracht en dit willen we graag delen met bezoekers. Vandaag is dat opnieuw gelukt.’

Tekst: Tony Dupont