Vrijwilligers ‘Kerk & Leven’ op Hasseltse Virga Jessefeesten

Otheo nodigde 100 lokale vrijwilligers van Kerk & Leven uit voor de Virga Jesseommegang in Hasselt.
19/08/2024 - 14:12

Opnieuw veel volk in de Limburgse hoofdstad. Hoewel het weer even spelbreker leek te worden, kwam de zon er toch vrij vlot door bij de start. ‘Met dank aan ons lief vreuke’ aldus de Hasselaren. De eerste ommegang afgelopen donderdag op Maria Tenhemelopneming lokte ruim 25.000 toeschouwers naar Hasselt, volgens het organiserende Virga Jessecomité waren dat er zondag zelfs 35.000.

Bijna 100 lokale medewerkers van Kerk & Leven, afkomstig uit heel Vlaanderen, gingen immers in op de uitnodiging van Otheo om de tweede ommegang ter plekke te beleven.
Bijna 100 lokale medewerkers van Kerk & Leven, afkomstig uit heel Vlaanderen, gingen immers in op de uitnodiging van Otheo om de tweede ommegang ter plekke te beleven. © Tony Dupont

Op de tribunes van de kerkelijke genodigden op het Kolonel Dusartplein is Patrick Hoogmartens, bisschop van Hasselt, opnieuw gastheer voor talrijke bisschoppen uit binnen- en buitenland. Maar ook op de tribune aan de Ridder Portmansstraat zien we eveneens ‘schoon volk’. Bijna 100 lokale medewerkers van Kerk & Leven, afkomstig uit heel Vlaanderen, gingen immers in op de uitnodiging van Otheo om de tweede ommegang ter plekke te beleven. Zij werden er persoonlijk ontvangen door hoofdredacteur Koen Vlaeminck en CEO Laurence Festraets. Even voordien proefden ze al van de Limburgse gastvrijheid in de hogeschool PXL, waar alle vrijwilligers koffie en Limburgse vlaai kregen aangeboden.

Het 115 pagina’s tellende programmaboekje gaf hen net voor de ommegang al de gelegenheid om zich doorheen het programma van de 47ste editie van de zevenjaarlijkse feesten te loodsen. De ommegang zelf passeert in de Ridder Portmansstraat omstreeks 16 uur. Voor de vrijwilligers van Kerk & Leven is het intussen uitkijken naar de acht groepen met 1.500 deelnemers uit het dekenaat Hasselt die stapsgewijs en met tekst, zang en dans een eigentijds verhaal brengen over het leven van de Virga Jesse, zoals Maria in Hasselt wordt genoemd. 

Eric Vanthournout was zondagochtend om 8 uur al vertrokken richting Limburg. De inzender uit het West-Vlaamse Rekkem maakte er een dagje Hasselt van en bezocht eerst nog de Sint-Quintinuskathedraal, de Virga Jessebasiliek en de versierde en bevlagde centrumstraten. ‘De ommegang in Hasselt is zeker niet te vergelijken met de Heilig Bloedprocessie in Brugge’, lacht hij. ‘Dit is een moderne en kleurrijke ommegang, maar eveneens prachtig. Echt, ik was ontroerd door de verhalen, door de zangkoren en door zoveel diversiteit. Ik zag veel kinderen en jongeren, maar ook minder mobiele mensen of mensen met een beperking. Ook zij kregen een plek in deze ommegang. Ik maakte veel foto’s. Onze lokale lezers van Kerk & Leven mogen een mooie reportage verwachten. En nu ga ik nog vlug even langs het heilig Paterke van Hasselt.’ 

Ook Tim Vanmechelen, manager team ondersteuning en uitgeweken Hasselaar, was bijzonder opgetogen na de ommegang. ‘Het was indrukwekkend, maar tegelijk ook sereen. Het is knap hoe alles is ontstaan vanuit de diverse pastorale eenheden zelf. De deelnemers hadden duidelijk hun inbreng in het verhaal. Die cocreatie is zonder meer een meerwaarde van deze ommegang. Dans, zang en teksten zaten goed in elkaar, tot in de kleinste details. Erg creatief. Fijn dat we dit met onze vrijwilligers konden beleven.’

Julien Steyls, vrijwilliger van Kerk & Leven Kortessem, was na de ommegang dan weer trots dat hij ‘een bijna-Hasselaar’ is. Kortessem fusioneert immers op 1 januari 2025 met de Limburgse hoofdstad.

Het was ongelooflijk hoe gul Hasselt, het Virga Jessecomité en de vele vrijwilligers van deze feesten zijn met het zaaien van hoop. 

Koen Vlaeminck

hoofdredacteur Otheo

Koen Vlaeminck, hoofdredacteur Otheo: ‘Dit waren voor mij persoonlijk de eerste Virga Jessefeesten die ik mocht beleven, samen met 100 lokale vrijwilligers van Kerk & Leven. We waren echt onder de indruk. Het was ongelooflijk hoe gul Hasselt, het Virga Jessecomité en de vele vrijwilligers van deze feesten zijn met het zaaien van hoop. Dat is wat we nodig hebben in deze samenleving. Ik mocht hier een  warme verbondenheid en gastvrijheid voelen. Proficiat aan alle deelnemers. Het waren mijn eerste Virga Jessefeesten, maar zeker niet de laatste.’

‘Ik vond het charmant hoe het inhoudelijk was opgebouwd’, zegt René Luyten van de lokale editie Land van Galilea in Oudsbergen. ‘Het was jonger en speelser. Ja, het was modern, maar ook niet overdreven. Er was veel jeugd bij en dat geeft moed voor de toekomst.’

De Virga Jessefeesten in Hasselt duren nog tot zondag 25 augustus. De laatste ommegang trekt zaterdagavond 24 augustus om 19.30 uur doorheen de binnenstad.

Lees meer

Abbé Pierre in 1955

Ook rijst de vraag of zijn idoolstatus ertoe heeft bijgedragen dat slachtoffers van zijn seksueel geweld en machtsmisbruik niet durfden praten.

Zoals gewoonlijk spreekt de paus tijdens de terugvlucht met journalisten die hem vergezelden op zijn Azië-Oceaniëreis

Amerikaanse katholieken staan op 5-11 voor een moeilijk keuze: een kandidaat die voor abortus pleit of een die 11 miljoen migranten wil deporteren.

Slechts één boog herinnert aan de 13de-eeuwse Walsingham Abbey van augustijner kanunniken

Drie Nigeriaanse augustijnen zullen voorgaan in een van de belangrijkste katholieke bedevaartsplekken van Engeland met 150.000 bezoekers per jaar.

Portret Anselm Grün op groene achtergrond

Benedictijn Anselm Grün verkocht wereldwijd ruim 14 miljoen boeken en werd in meer dan 30 talen vertaald. Ruim 1.000 fans kwamen naar de huldiging.

Duitser Jeremias Schröder voor zijn abdij in Sankt-Ottilien.

Schröder wordt in december pas 60 en was totnogtoe abt in Sankt-Ottilien in Eresing, Duitsland. Hij volgt Amerikaan Gregory Polan op.

Geert Morlion

Morlion (70) is nu deken van Kortrijk. Hij volgt monseigneur Dirk Smet op, die bij het bereiken van de leeftijd van 75 jaar eervol ontslag kreeg.