Volkstoeloop voor De Langeman van Hasselt en zijn erwtensoep

De Hasselaren hebben er 7 jaar op moeten wachten, maar vandaag mocht hij weer door de centrumstraten trekken: Don Christoph, de Langeman van Hasselt.
19/08/2024 - 15:02
Onder massale belangstelling trok De Langeman van Hasselt door de centrumstraten.
Onder massale belangstelling trok De Langeman van Hasselt door de centrumstraten. © Tony Dupont

Al van voor de Franse Revolutie schenkt de Broederschap van Onze-Lieve‑Vrouw om de zeven jaar, ‘s maandags na de eerste ommegang, erwtensoep op het pleintje voor de Virga Jessebasiliek. Dat gebeurde vandaag onder het toeziende oog van Don Christoph, de Langeman van Hasselt, een folkloristisch hoogtepunt van de zevenjaarlijkse feesten.

De traditie is al sinds 1682 verbonden met de zevenjaarlijkse Virga Jessefeesten, maar ze bestond al veel eerder. De oudste vermelding van een mariale processie in de stadsrekeningen dateert van 1495. Dat was ook toen al een zaak van de hele bevolking: een ommegang van het miraculeuze beeld door de straten, versierd door de straatcomités, in aanwezigheid van de stadsreus van de rederijkerskamer, met een voedselbedeling voor de armen.

De soep werd goedgekeurd door de rederijkerskamer De Roode Roos.
De soep werd goedgekeurd door de rederijkerskamer De Roode Roos. © Tony Dupont

Bij de uitdeling van erwtensoep en de rondgang van de Langeman komen drie oude tradities samen. De oudste twee verenigingen van de stad én de oudste Hasselaar. De Broederschap van Onze-Lieve-Vrouw, gesticht in 1314, staat al meer dan 700 jaar in voor hulp aan minder bedeelde stadsgenoten. De rederijkerskamer De Roode Roos, gesticht rond 1500, zorgde voor kleurrijke bijbeltaferelen en de stadsreus Don Christophe. In zijn huidige gedaante van zittende ridder dateert die van 1810 en is zo één van de oudste stadsreuzen in België.

Het was drummen aan de basiliek om een kommetje soep te bemachtigen.
Het was drummen aan de basiliek om een kommetje soep te bemachtigen. © Tony Dupont

Naast de Virga Jessefeesten komt Don Christoph enkel buiten voor de blijde intrede van een nieuw staatshoofd. De huidige reus heeft zo de plechtige intrede van Willem I van Oranje in 1829 meegemaakt en vervolgens van alle Belgische koningen.

Tekst: Tony Dupont

Lees meer

‘Jezus is een persoon die dichtbij is, bereikbaar voor iedereen’, stelt Carlo Acutis

De heiligverklaring van Carlo Acutis zal gebeuren op 27 april 2025, tijdens het Jubileum voor tieners, een event ter gelegenheid van het Jubeljaar.

Sculptuur van een trappistin. In de handen is een boek gestopt met als titel 'Er is nog veel te doen'.

Voor de liefhebbers is het een spannend spel, op zoek gaan naar verborgen schatten op zolder. Dat is ook wat je komend weekend in Westmalle kan doen.

Duizenden mensen brengen een laatste groet aan emeritus paus Benedictus XVI, die opgebaard ligt op een katafalk.

Paus Franciscus heeft een nieuw liturgisch draaiboek voor de uitvaart van een paus goedgekeurd. De wijzigingen zijn gericht op vereenvoudiging.

Abdij Keizersberg

Het federaal parket ontving een aangifte van het parket in Leuven. De vier paters die in de abdij woonden, verhuizen naar andere benedictijnenabdijen.

Een poetshulp aan het werk.

Om armoede tegen te gaan, is werken niet voldoende. Het werk moet ook waardig zijn. Welzijnszorg voert campagne met 3 recepten voor waardig werk.

Lambert Vanherk voor de poort van de gevangenis van Hasselt.

Dat hij mens tussen de mensen was, toonde hij al als deken van Hasselt, maar het kwam tot volle bloei in zijn werk als aalmoezenier in de gevangenis.