Volkstoeloop voor De Langeman van Hasselt en zijn erwtensoep
Al van voor de Franse Revolutie schenkt de Broederschap van Onze-Lieve‑Vrouw om de zeven jaar, ‘s maandags na de eerste ommegang, erwtensoep op het pleintje voor de Virga Jessebasiliek. Dat gebeurde vandaag onder het toeziende oog van Don Christoph, de Langeman van Hasselt, een folkloristisch hoogtepunt van de zevenjaarlijkse feesten.
De traditie is al sinds 1682 verbonden met de zevenjaarlijkse Virga Jessefeesten, maar ze bestond al veel eerder. De oudste vermelding van een mariale processie in de stadsrekeningen dateert van 1495. Dat was ook toen al een zaak van de hele bevolking: een ommegang van het miraculeuze beeld door de straten, versierd door de straatcomités, in aanwezigheid van de stadsreus van de rederijkerskamer, met een voedselbedeling voor de armen.
Bij de uitdeling van erwtensoep en de rondgang van de Langeman komen drie oude tradities samen. De oudste twee verenigingen van de stad én de oudste Hasselaar. De Broederschap van Onze-Lieve-Vrouw, gesticht in 1314, staat al meer dan 700 jaar in voor hulp aan minder bedeelde stadsgenoten. De rederijkerskamer De Roode Roos, gesticht rond 1500, zorgde voor kleurrijke bijbeltaferelen en de stadsreus Don Christophe. In zijn huidige gedaante van zittende ridder dateert die van 1810 en is zo één van de oudste stadsreuzen in België.
Naast de Virga Jessefeesten komt Don Christoph enkel buiten voor de blijde intrede van een nieuw staatshoofd. De huidige reus heeft zo de plechtige intrede van Willem I van Oranje in 1829 meegemaakt en vervolgens van alle Belgische koningen.
Tekst: Tony Dupont