Volkstoeloop voor De Langeman van Hasselt en zijn erwtensoep

De Hasselaren hebben er 7 jaar op moeten wachten, maar vandaag mocht hij weer door de centrumstraten trekken: Don Christoph, de Langeman van Hasselt.
19/08/2024 - 15:02
Onder massale belangstelling trok De Langeman van Hasselt door de centrumstraten.
Onder massale belangstelling trok De Langeman van Hasselt door de centrumstraten. © Tony Dupont

Al van voor de Franse Revolutie schenkt de Broederschap van Onze-Lieve‑Vrouw om de zeven jaar, ‘s maandags na de eerste ommegang, erwtensoep op het pleintje voor de Virga Jessebasiliek. Dat gebeurde vandaag onder het toeziende oog van Don Christoph, de Langeman van Hasselt, een folkloristisch hoogtepunt van de zevenjaarlijkse feesten.

De traditie is al sinds 1682 verbonden met de zevenjaarlijkse Virga Jessefeesten, maar ze bestond al veel eerder. De oudste vermelding van een mariale processie in de stadsrekeningen dateert van 1495. Dat was ook toen al een zaak van de hele bevolking: een ommegang van het miraculeuze beeld door de straten, versierd door de straatcomités, in aanwezigheid van de stadsreus van de rederijkerskamer, met een voedselbedeling voor de armen.

De soep werd goedgekeurd door de rederijkerskamer De Roode Roos.
De soep werd goedgekeurd door de rederijkerskamer De Roode Roos. © Tony Dupont

Bij de uitdeling van erwtensoep en de rondgang van de Langeman komen drie oude tradities samen. De oudste twee verenigingen van de stad én de oudste Hasselaar. De Broederschap van Onze-Lieve-Vrouw, gesticht in 1314, staat al meer dan 700 jaar in voor hulp aan minder bedeelde stadsgenoten. De rederijkerskamer De Roode Roos, gesticht rond 1500, zorgde voor kleurrijke bijbeltaferelen en de stadsreus Don Christophe. In zijn huidige gedaante van zittende ridder dateert die van 1810 en is zo één van de oudste stadsreuzen in België.

Het was drummen aan de basiliek om een kommetje soep te bemachtigen.
Het was drummen aan de basiliek om een kommetje soep te bemachtigen. © Tony Dupont

Naast de Virga Jessefeesten komt Don Christoph enkel buiten voor de blijde intrede van een nieuw staatshoofd. De huidige reus heeft zo de plechtige intrede van Willem I van Oranje in 1829 meegemaakt en vervolgens van alle Belgische koningen.

Tekst: Tony Dupont

Lees meer

13de-eeuwse muurschildering van Mozes in Abdij van Park

De uitzonderlijke 13de-eeuwse schilderingen zaten verstopt onder saaie pleisterlagen. De restauratie van Abdij van Park moet tegen 2026 afgerond zijn.

Clement Lemmens

Als scheutist en arts trok hij naar Indonesië waar hij een ziekenhuis, een polikliniek, een kraamkliniek en een kerk liet bouwen. Maak kennis!

Jongeren zingen tijdens een ontmoeting met paus Franciscus op het Sint-Pietersplein in het Vaticaan op 30 juli 2024. 50.000 misdienaars uit 20 landen waren toen op bedevaart in Rome.

Om liefde en hoop te ervaren, moeten jongeren hun levensreis opvatten als pelgrims, niet als toeristen op zoek naar de perfecte selfie, aldus de paus.

2 beeldjes naar elkaar gericht met tekst 'zachte krachten, de moed om op te staan'

21 september is Internationale Vredesdag. Schrijf je in om tot 4 oktober helemaal gratis 5 bezinningen van Pax Christi te ontvangen in je mailbox.

Abbé Pierre in 1955

Ook rijst de vraag of zijn idoolstatus ertoe heeft bijgedragen dat slachtoffers van zijn seksueel geweld en machtsmisbruik niet durfden praten.

Zoals gewoonlijk spreekt de paus tijdens de terugvlucht met journalisten die hem vergezelden op zijn Azië-Oceaniëreis

Amerikaanse katholieken staan op 5-11 voor een moeilijk keuze: een kandidaat die voor abortus pleit of een die 11 miljoen migranten wil deporteren.